Blog indlæg af '2021' 'april'

Fire dages norsk rejseeventyr venter

Bliv klar til fire dage i de norske fjelde

De bedste rejseoplevelser starter altid hjemme i indkørslen, når forberedelserne er ovre, grejet er tjekket en sidste gang og forventningerne sidder uden på tøjet. Når programmet er gennemgået så mange gange at man kan det udenad og kørekaffen er klar i termokruset.

Turen til Hirtshals er gennem landskaber man kender, det skønne Danmark med marker, skov og byer der forsvinder i bakspejlet og efterhånden som man nærmer sig den nordjyske havneby bliver skiftet ud med havluft og sandklitter. 

Efter 2 timer med færgen er man i et helt andet land, og selv på havnekajen i Kristianssand viser klipperne sig og fortæller at nu er eventyret for alvor tæt på. Nordpå af rute 9, vil venstre det rigtige sted og efter en times kørsel viser et skilt at Adventure Norway er klar til at tage imod med al sin skønhed og charme, vildskab og ro.

 

River Rafting på Mandal-elven

Raftingturen på Mandal-elven giver et solidt sug i maven, garanti for at du bliver våd fra yderst til inderst - og grænseoverskridende adrenalinsus på den helt fede måde.

Elven er ikke den vildeste i Norge, men vild nok til at der kommer rigtig godt fart i båden og at det team du sejler med skal fungere sammen for at styre den - eller i det mindste forsøge at styre den. Fælles komandoer bliver gennemgået, sikkerhedsprocedurer indøvet - for hvad gør man egentligt hvis der falder en overbord, lige midt i den brusende elv?

Med en rolig og erfaren guide ved roret går det hele og ja - der er sus i skørterne når de vilde "stryg" skal passeres og ingen helt ved hvor båden havner på den anden side af de brusende passager. Lidt overraskende er det lidt så sjovt at sejle igennem de roligere passager og det skyldes ikke mindst de dygtige guider og deres evner til at få alle i båden involveret i forskellige lege - der sjovt nok ender med at deltagerne havner i vandet og skal kæmpe sig op i raften igen.

Turen varer et par timer og når man kommer i land er man ikke klar til at stoppe igen - mere, mere, mere. Når adrenalinen får tid til at lægge sig i kroppen finder man dog ud af at det nok var meget godt at turen sluttede der alligevel, for trætheden melder sig og man finder ud af at det også har kostet på energi-kontoen at få det fede sus.

 Det kræver ikke nogen særlige forkundskaber at deltage i raftingen. Centret stiller krav om at man er 6 år for at være med og stiller derudover gode våddragter og andet udstyr der skal bruges til rådighed. En god ide kan det være, at have en uld t-shirt indenunder våddragten, afhængig af årstiden vi er afsted.

Klatring og rapelling i Sydnorge.

Rapelling på klippe i Norge

 

Klatring og rapelling er bare lidt sjovere når det foregår i den rå natur, og ikke som vi oplever der herhjemme i Danmark på klatrevægge og siloer. Adventure Norway råder over et areal med en rigtig fin klatreklippe der også kan raplles nedad - og så naturligvis sluttes af med en tur på Zip-line over elven - en svævebane på vel 100 meter hen over mandal-elven.

Der er klatreruter i alle sværhedsgrader og nok af udfordringer til at selv godt garvede outdoorfolk ikke når det hele igennem. Med makker-sikring op - og ned igen - og behørigt instrueret og overvåget af centrets dygtige guider.

Det kræver inden forudgående træning af deltage i klatre og rapelle aktiviteterne og der er muligheder for ethvert "modigheds-trin". Har du aldrig prøvet at klatre på klippe før er der mindre krævende ruter og selv de mest øvede plejer at finde fine udfordringer på de sværeste baner.

 

En rolig stund på elven

At komme til Norge uden at bruge lidt tid på at finde den store ro er næsten for ærgerligt - og det er der også god tid til når vi tager en halv dag i kano eller kajakker ned af Mandal-elven i den roligere ende end hvor raftingen foregår.

Med udgangspunkt hos raftingcentret vælger vi hver især om det en kano, kajak eller for den sags skyldt et SUB board, der skal fragts os de ca. 7 km. ned af elven i roligt tempo og med gudbenådet skøn natur hele vejen. Der er ganske få menneskeskabte lyde og kun elvens rislen under båden høres som en kontrast til fuglene og den småsnak der er på holdet undervejs. Der er mulighed for at holde pauser på de små øer der passeres undervejs, og her er der også mulighed for at skifte fartøj, hvis der er nogen der har valg en kano, men undervejs bliver hooked på at prøve kræfter med en foss-kajak - eller omvendt.

Til denne aktivitet kan det være vigtigt at huske en skiundertrøje eller regntøj, afhængig af vejrforholdene og hvornår på året vi er afsted.

 

Fjeldvandring i sydnorge.

Bjergene i Norge hedder fjeldet - og fjeld er der nok af, selv i den sydlige del af Norge hvor Adventure Norway ligger. 

En halv dag bruger vi på at vandre en markeret rute på den anden siden af elven end hvor centret ligger og kommer til sidst så højt til vejrs, at vi har en fantastisk udsigt over hele den dal Bjelland ligger i. Turen er på en god time + pauser, så med returvandringen og god tid til at nyde naturen, samle svampe eller tage billeder, er der gået en formiddag eller eftermiddag inden vi er retur ved centret.

Undervejs kommer vi igennem masser af både selvsået og plantet nåletræsbevoksninger og slettearealer med masser af blåbær, hindbær, tyttebær og svampe. Langt det meste af turen går vi på en sti - men en sti efter norske forhold er ikke det samme som en velplejet sti i Rold Skov. Den er noget mindre prepareret og det er en god ide at have et par gode vandrestøvler på. Der er altid én med turen der har været der før og som kender terrænet, så du skal ikke være bange for at fare vild.

Derudover kræver turen en drikkedunk og en rygsæk med en regn/vindjakke, idet vejret meget hurtigt kan skifte fra det dejligste solskin til en voldsom byge med kraftigt vind.