Blog indlæg af '2021' 'marts'

Adventure Norway - gør noget ved dig.

Adventure Norway - et outdoorcenter med meget mere.

Et oplevelsescenter i Norge - 1 time fra færgen.

 En tur til Norge er altid noget særligt. Fra du stiger af færgen i enten Oslo, Kristianssand ellar Larvik er det noget andet end smukke Danmark - det er Smukke Norge - og det er bare på en helt anden måde.

Klipperne der fortæller at du ikke er hjemme. Afstandenen mellem husene, fraværet af haverne, nærværet af andre træer og dyr -  og så virker det altså til at der mere roligt i Norge. Måske fordi der er så meget mere land at være menneske på eller måske fordi - fordi det bare er anderledes.

55 km. fra færgelejet i Kristianssand ligger Bjelland - en lille by, der ud over en hyggelig kirke og en lille brugs også er stedet hvor Adventure Norway ligger - et raftingcenter med meget mere og som virkeligt er et besøg værd.

Raftingcentret.

At det hedder et raftingcenter er egentligt en lille finurlighed i sig selv. Stedet har nemlig en del flere aktiviteter end selve raftingen, men det er nok den sjoveste aktivitet og den der er det største trækplaster - fair nok. 

Centret består af selve centerbygningen med reception og en hyggeligt "udestue" hvor du kan sidde og nyde aftenen med vennerne og en kop the, når dagens aktiviteter er overstået eller du bare har brug for en pause fra det hele. Derudover er det et større campingkøkken med køleskabe, komfortfaciliteter og borde du kan sidde ved - og naturligvis der vi kan tilberede vores mad, når det er tid til det. Lige udenfor campingkøkkenet har Ewen og hans dygtige stab bygget vel nok det mest hyggelige spisested nord for Alperne - en forlænget og forstærket bålhytte med lange plankeborde, et sofamiljø og udsmykning så du tror er tilbage i 1800-tallet. Virkeligt godt lavet.

Oplev Norge med en Skotte

Stedet er ejet og drevet at skotten Ewen, der med sit rolige væsen og gemytlige tone er omdrejningspunktet for mange aktiviteter. Han har opbygget stedet vel gennem 15 - 20 år og han har formået at skabe et sted der kan give adrenalinen nye højder og roen nye dybder. Der er få menneskeskabte lyde på stedet - på nær når man hører er fjernt hviin fra en grænseoverskridende aktivet igen.

Ewen bor på stedet året rundt med sin  hustru og henter om sommeren andre skotter, danskere og tyskere til som guider og stedet er lidt en smeltedigel af forskellige sprog og kultuer der mødes.

Guider med meget mere

 Hvad der skal til for at blive guide skal jeg være usagt, men et særligt stof skal de være gjort af. Stærke som okser når de skal styre en rafte gennem den brusende elv, legende voksne når raften rammer rolige vande og det er tid til at lege med gæsterne og hyggelige værter når man bare går rundt på centret og småsnakker og gør sig klar til næste aktivitet.

Derudover må det være hektisk indeni - der kan være mange aktiviteter igang på én gang og alligevel er der altid en særlig ro over stedet - og over guiderne.

Outdooraktiviteter i Norge

Der er mange aktiviteter at prøve kræfter med på centret, og på 3 dage kan man nå de fleste, men ikke alle aktiviteterne, uden at skulle skynde sig.

Der er naturligvis raftingen der må være et must for alle med en smule adrenanlin-junkie indeni. Samme egenskaber skal der nok til at for at nå toppen af klatremuren og til at rapelle ned af klipperne lige i nærheden. Den lange zip-line over elven er en sjov sidegevinst.

Centret råder over en del kanoer, kajakker og SUP board og det oplagt at bruge en halv dag på at padle roligt den anden vej ned af elven og nyde noget af det vi har så lidt af i Danmark, nemlig brede vandløb, høje klipper og småøer du kan gå i land på og nyde roen og en kop kaffe.

Derudover er der afmærkede vandrestier, så du kan komme helt væk fra civilisationen for en stund og alligvel føle dig tryg ved at være på rette vej. Kommer du om efteråret er der masser af muligheder for at finde bær, svampe og andet spiselig - og måske putte noget af det i gryderetten om aftenen. 

Det seneste år er der bygget en stor og flot bålhytte til centret og ikke mindst en mountainbike-bane der er pænt udfordrende, for dem der har en cykelentusiast i benene.

Komforten og roen i Norge

Og når dagen går på hæld og det er tid til at finde hville og samle kræfter til næste dags udfordringer, har Adventure Norway også gode faciliteter at byde på. 

Nogen vælger at sove i centrets hytter der er primitive 4-sengs hytter, men med en seng og en almindelig madras. Andre vælger at slå sit eget telt op på de store græsarealer der er til den slags. Der er gode toiletfaciliteter og også en bruser med dejligt varmt vand - udendøre:)