Blog

Fire dages norsk rejseeventyr venter

Bliv klar til fire dage i de norske fjelde

De bedste rejseoplevelser starter altid hjemme i indkørslen, når forberedelserne er ovre, grejet er tjekket en sidste gang og forventningerne sidder uden på tøjet. Når programmet er gennemgået så mange gange at man kan det udenad og kørekaffen er klar i termokruset.

Turen til Hirtshals er gennem landskaber man kender, det skønne Danmark med marker, skov og byer der forsvinder i bakspejlet og efterhånden som man nærmer sig den nordjyske havneby bliver skiftet ud med havluft og sandklitter. 

Efter 2 timer med færgen er man i et helt andet land, og selv på havnekajen i Kristianssand viser klipperne sig og fortæller at nu er eventyret for alvor tæt på. Nordpå af rute 9, vil venstre det rigtige sted og efter en times kørsel viser et skilt at Adventure Norway er klar til at tage imod med al sin skønhed og charme, vildskab og ro.

 

River Rafting på Mandal-elven

Raftingturen på Mandal-elven giver et solidt sug i maven, garanti for at du bliver våd fra yderst til inderst - og grænseoverskridende adrenalinsus på den helt fede måde.

Elven er ikke den vildeste i Norge, men vild nok til at der kommer rigtig godt fart i båden og at det team du sejler med skal fungere sammen for at styre den - eller i det mindste forsøge at styre den. Fælles komandoer bliver gennemgået, sikkerhedsprocedurer indøvet - for hvad gør man egentligt hvis der falder en overbord, lige midt i den brusende elv?

Med en rolig og erfaren guide ved roret går det hele og ja - der er sus i skørterne når de vilde "stryg" skal passeres og ingen helt ved hvor båden havner på den anden side af de brusende passager. Lidt overraskende er det lidt så sjovt at sejle igennem de roligere passager og det skyldes ikke mindst de dygtige guider og deres evner til at få alle i båden involveret i forskellige lege - der sjovt nok ender med at deltagerne havner i vandet og skal kæmpe sig op i raften igen.

Turen varer et par timer og når man kommer i land er man ikke klar til at stoppe igen - mere, mere, mere. Når adrenalinen får tid til at lægge sig i kroppen finder man dog ud af at det nok var meget godt at turen sluttede der alligevel, for trætheden melder sig og man finder ud af at det også har kostet på energi-kontoen at få det fede sus.

 Det kræver ikke nogen særlige forkundskaber at deltage i raftingen. Centret stiller krav om at man er 6 år for at være med og stiller derudover gode våddragter og andet udstyr der skal bruges til rådighed. En god ide kan det være, at have en uld t-shirt indenunder våddragten, afhængig af årstiden vi er afsted.

Klatring og rapelling i Sydnorge.

Rapelling på klippe i Norge

 

Klatring og rapelling er bare lidt sjovere når det foregår i den rå natur, og ikke som vi oplever der herhjemme i Danmark på klatrevægge og siloer. Adventure Norway råder over et areal med en rigtig fin klatreklippe der også kan raplles nedad - og så naturligvis sluttes af med en tur på Zip-line over elven - en svævebane på vel 100 meter hen over mandal-elven.

Der er klatreruter i alle sværhedsgrader og nok af udfordringer til at selv godt garvede outdoorfolk ikke når det hele igennem. Med makker-sikring op - og ned igen - og behørigt instrueret og overvåget af centrets dygtige guider.

Det kræver inden forudgående træning af deltage i klatre og rapelle aktiviteterne og der er muligheder for ethvert "modigheds-trin". Har du aldrig prøvet at klatre på klippe før er der mindre krævende ruter og selv de mest øvede plejer at finde fine udfordringer på de sværeste baner.

 

En rolig stund på elven

At komme til Norge uden at bruge lidt tid på at finde den store ro er næsten for ærgerligt - og det er der også god tid til når vi tager en halv dag i kano eller kajakker ned af Mandal-elven i den roligere ende end hvor raftingen foregår.

Med udgangspunkt hos raftingcentret vælger vi hver især om det en kano, kajak eller for den sags skyldt et SUB board, der skal fragts os de ca. 7 km. ned af elven i roligt tempo og med gudbenådet skøn natur hele vejen. Der er ganske få menneskeskabte lyde og kun elvens rislen under båden høres som en kontrast til fuglene og den småsnak der er på holdet undervejs. Der er mulighed for at holde pauser på de små øer der passeres undervejs, og her er der også mulighed for at skifte fartøj, hvis der er nogen der har valg en kano, men undervejs bliver hooked på at prøve kræfter med en foss-kajak - eller omvendt.

Til denne aktivitet kan det være vigtigt at huske en skiundertrøje eller regntøj, afhængig af vejrforholdene og hvornår på året vi er afsted.

 

Fjeldvandring i sydnorge.

Bjergene i Norge hedder fjeldet - og fjeld er der nok af, selv i den sydlige del af Norge hvor Adventure Norway ligger. 

En halv dag bruger vi på at vandre en markeret rute på den anden siden af elven end hvor centret ligger og kommer til sidst så højt til vejrs, at vi har en fantastisk udsigt over hele den dal Bjelland ligger i. Turen er på en god time + pauser, så med returvandringen og god tid til at nyde naturen, samle svampe eller tage billeder, er der gået en formiddag eller eftermiddag inden vi er retur ved centret.

Undervejs kommer vi igennem masser af både selvsået og plantet nåletræsbevoksninger og slettearealer med masser af blåbær, hindbær, tyttebær og svampe. Langt det meste af turen går vi på en sti - men en sti efter norske forhold er ikke det samme som en velplejet sti i Rold Skov. Den er noget mindre prepareret og det er en god ide at have et par gode vandrestøvler på. Der er altid én med turen der har været der før og som kender terrænet, så du skal ikke være bange for at fare vild.

Derudover kræver turen en drikkedunk og en rygsæk med en regn/vindjakke, idet vejret meget hurtigt kan skifte fra det dejligste solskin til en voldsom byge med kraftigt vind.

Adventure Norway - gør noget ved dig.

Adventure Norway - et outdoorcenter med meget mere.

Et oplevelsescenter i Norge - 1 time fra færgen.

 En tur til Norge er altid noget særligt. Fra du stiger af færgen i enten Oslo, Kristianssand ellar Larvik er det noget andet end smukke Danmark - det er Smukke Norge - og det er bare på en helt anden måde.

Klipperne der fortæller at du ikke er hjemme. Afstandenen mellem husene, fraværet af haverne, nærværet af andre træer og dyr -  og så virker det altså til at der mere roligt i Norge. Måske fordi der er så meget mere land at være menneske på eller måske fordi - fordi det bare er anderledes.

55 km. fra færgelejet i Kristianssand ligger Bjelland - en lille by, der ud over en hyggelig kirke og en lille brugs også er stedet hvor Adventure Norway ligger - et raftingcenter med meget mere og som virkeligt er et besøg værd.

Raftingcentret.

At det hedder et raftingcenter er egentligt en lille finurlighed i sig selv. Stedet har nemlig en del flere aktiviteter end selve raftingen, men det er nok den sjoveste aktivitet og den der er det største trækplaster - fair nok. 

Centret består af selve centerbygningen med reception og en hyggeligt "udestue" hvor du kan sidde og nyde aftenen med vennerne og en kop the, når dagens aktiviteter er overstået eller du bare har brug for en pause fra det hele. Derudover er det et større campingkøkken med køleskabe, komfortfaciliteter og borde du kan sidde ved - og naturligvis der vi kan tilberede vores mad, når det er tid til det. Lige udenfor campingkøkkenet har Ewen og hans dygtige stab bygget vel nok det mest hyggelige spisested nord for Alperne - en forlænget og forstærket bålhytte med lange plankeborde, et sofamiljø og udsmykning så du tror er tilbage i 1800-tallet. Virkeligt godt lavet.

Oplev Norge med en Skotte

Stedet er ejet og drevet at skotten Ewen, der med sit rolige væsen og gemytlige tone er omdrejningspunktet for mange aktiviteter. Han har opbygget stedet vel gennem 15 - 20 år og han har formået at skabe et sted der kan give adrenalinen nye højder og roen nye dybder. Der er få menneskeskabte lyde på stedet - på nær når man hører er fjernt hviin fra en grænseoverskridende aktivet igen.

Ewen bor på stedet året rundt med sin  hustru og henter om sommeren andre skotter, danskere og tyskere til som guider og stedet er lidt en smeltedigel af forskellige sprog og kultuer der mødes.

Guider med meget mere

 Hvad der skal til for at blive guide skal jeg være usagt, men et særligt stof skal de være gjort af. Stærke som okser når de skal styre en rafte gennem den brusende elv, legende voksne når raften rammer rolige vande og det er tid til at lege med gæsterne og hyggelige værter når man bare går rundt på centret og småsnakker og gør sig klar til næste aktivitet.

Derudover må det være hektisk indeni - der kan være mange aktiviteter igang på én gang og alligevel er der altid en særlig ro over stedet - og over guiderne.

Outdooraktiviteter i Norge

Der er mange aktiviteter at prøve kræfter med på centret, og på 3 dage kan man nå de fleste, men ikke alle aktiviteterne, uden at skulle skynde sig.

Der er naturligvis raftingen der må være et must for alle med en smule adrenanlin-junkie indeni. Samme egenskaber skal der nok til at for at nå toppen af klatremuren og til at rapelle ned af klipperne lige i nærheden. Den lange zip-line over elven er en sjov sidegevinst.

Centret råder over en del kanoer, kajakker og SUP board og det oplagt at bruge en halv dag på at padle roligt den anden vej ned af elven og nyde noget af det vi har så lidt af i Danmark, nemlig brede vandløb, høje klipper og småøer du kan gå i land på og nyde roen og en kop kaffe.

Derudover er der afmærkede vandrestier, så du kan komme helt væk fra civilisationen for en stund og alligvel føle dig tryg ved at være på rette vej. Kommer du om efteråret er der masser af muligheder for at finde bær, svampe og andet spiselig - og måske putte noget af det i gryderetten om aftenen. 

Det seneste år er der bygget en stor og flot bålhytte til centret og ikke mindst en mountainbike-bane der er pænt udfordrende, for dem der har en cykelentusiast i benene.

Komforten og roen i Norge

Og når dagen går på hæld og det er tid til at finde hville og samle kræfter til næste dags udfordringer, har Adventure Norway også gode faciliteter at byde på. 

Nogen vælger at sove i centrets hytter der er primitive 4-sengs hytter, men med en seng og en almindelig madras. Andre vælger at slå sit eget telt op på de store græsarealer der er til den slags. Der er gode toiletfaciliteter og også en bruser med dejligt varmt vand - udendøre:)